De C van de ABC eilanden, Dushi Curaçao, 8000 km bij ons koude kikkerlandje vandaan. Waar ken jij Curaçao van? Misschien wel van Fuikdag, de mooie stranden, de blauwe zee, de feestjes of van alle Nederlandse stagiaires die er naar toe gaan. Wil je meer weten over de must see’s op Curaçao? Of ben je benieuwd naar de Do’s en don’ts? Lees hier verder!
Informatie
Belangrijk om te weten voor je naar Curaçao gaat is dat de volkstaal Papiamento is. Dit is een combinatie van Nederlands, Engels en Spaans. Veel Curaçaoënaars spreken ook Nederlands, Engels en Spaans, omdat dit op de basis- en middelbare scholen gegeven wordt. Een ander belangrijk punt is dat je hier betaald met de Antilliaanse gulden (naf) betaald. De koers hiervan is ongeveer de helft van de euro (1 naf is +- €0,50).
Het hele jaar is het in Curaçao gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. De gevoelstemperatuur kan hoger, maar ook lager (door de wind) liggen. Ook ‘s nachts koelt het niet heel erg af. Er zijn verschillende seizoenen op Curaçao, waarvan de belangrijkste om rekening mee te houden het regenseizoen van oktober t/m december is. Het regent dan aanzienlijk meer, maar gelukkig vooral in de nacht en ochtend. Soms blijft het de rest van de dag bewolkt, maar soms kan je ook ‘s middags weer in de zon op het strand zitten.
Stranden
De mooie witte stranden en het geweldige blauwe water. Het paradijs! Hier hoef ik niet veel woorden aan vuil te maken, bekijk liever deze heerlijke plaatjes en onthoudt deze opsomming voor als je ooit naar Curaçao gaat: Grote Knip, Cas Abou, Playa Lagun, Porto Marie, Mambo Beach, Blue Bay, Jan Thiel en Kokomo Beach. Denk ook aan beach clubs als Karakter in Coral Estate en Saint Tropez Ocean Club.



Cas Abou (foto: Linda Veth)
Porto Marie (foto: Linda Veth) Grote Knip (foto: Linda Veth)
Activiteiten
Er is een hoop te doen in Curaçao, waaronder een hoop wateractiviteiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een boottocht met een Catamaran naar het eilandje vlak naast Curaçao, genaamd Klein Curaçao. Dit is een onbewoond eilandje, waar je alleen per boot kunt komen! Zo ook een boottocht naar Fuikbaai of een tocht met een speedboot langs alle stranden.
Hou je niet zo van een boot, maar wil je toch het water op? Huur een jetski bij de Caracasbaai voor een half uur of ga hier een sup-tocht doen.
De onderwaterwereld in Curaçao is ook erg mooi, dus vergeet je snorkel niet! En als je alle vissen en misschien zelfs schildpadden hebt bekeken, kun je ook een bezoekje brengen aan de Tugboat. Dit is een gezonken boot die inmiddels helemaal is overgenomen door de vissen.
Een bezoekje aan Willemstad hoort natuurlijk bij het verblijven in Curaçao. Het bekende plaatje van de gekleurde huisjes vind je daar! Dat is namelijk de Handelskade. Deze kun je goed bekijken vanaf de bijzondere Koningin Emmaburg, ook wel Pontjesbrug genoemd. Dit is geen gewone brug, maar deze drijft compleet op pontons.
Wil je wat meer spanning of iets meer actie? Spring van een 14 meter hoge klif bij Playa Forti, waar velen je voor zijn gegaan en het water diep genoeg is. Of doe een Quad Tour waarbij je door het ruwe landschap aan de noordkust crost.
Maar voor veel mensen is een van de hoogtepunten toch wel de Christoffelberg beklimmen. Dit is een klim van 375 meter waarna je een geweldig uitzicht hebt over heel Curaçao, want dit is het hoogste punt op het eiland! Je mag de berg op tot 10 uur, hierna wordt het te warm om de berg te beklimmen. Als je de berg hebt beklommen, breng dan ook meteen een bezoekje aan het nabij gelegen Boka Shete park. Hier schiet het water omhoog tegen de ruwe noordkust.



Klein Curaçao (foto; Linda Veth) Christoffelberg (foto: Lisa Peeman) Christoffelberg (foto: Lisa Peeman)
Dieren
Als je het woord ‘dieren’ hoort bij Curaçao kan dit twee kanten op gaan. De ‘o nee, wat kruipt daar nu’ manier waarbij het antwoord waarschijnlijk een van de volgende drie is: kakkerlak, rat of leguaan. Maar dat is niet de kant waar we het hier over gaan hebben. Mocht je hier toch wat over willen weten: koop een verdelg spuitbus en rattengif blokjes.
Op Curaçao heb je allerlei verschillende plekken om kennis te maken met leuke dieren in het wild en op locaties. Je kunt er dolfijnen aaien of met ze zwemmen en snorkelen bij de Dolphin Academy, waar overigens ook vissen, flamingo’s, haaien en zeeleeuwen kunt zien. Met veel geluk is het ook mogelijk om de dolfijnen in het wild te zien tijdens een boottrip naar bijvoorbeeld Klein Curaçao. Of je maakt een tour met een safari jeep bij de Ostrich Farm waar je struisvogels in alle soorten en maten kunt zien (en er zelfs een kan eten in het restaurant).
Wil je flamingo’s bekijken? Rij langs Saliña di Jan Kok. Of wil je in het wild zwemmen met schildpadden? Ga dan naar Playa Grandi. Hier komen de schildpadden vrijwillig heen, omdat de vissers hier altijd aan land gaan en vis schoonmaken. De schildpadden eten met liefde de restjes op en zijn niet bang voor
mensen in het water, dus je kunt hier rustig tussendoor snorkelen. En wil je zeker weten dat je een Blauwblauw, dé leguaan die alleen op Curaçao voorkomt, ziet? Ga dan bijvoorbeeld naar Playa Lagun en bezoek het restaurantje op de berg of Kokomo Beach. Daar zie je ze altijd!


(foto's Lisa Peeman)
Eten
In de Antilliaanse cultuur speelt eten een belangrijke rol. Het is niet alleen een middel om te overleven, maar vooral voor de gezelligheid en saamhorigheid. Er zijn een aantal echte Antilliaanse gerechten die het proberen zeker waard zijn, zoals Stoba (meestal rundvlees), Keshi Yena (gerecht met o.a. kaas en gehakt), Leguanen soep en geitenvlees.
Als je het hebt over eten en Curacao moet er zeker ook gesproken worden over de ‘Trucki di Pan’ voor ons beter bekend als Foodtrucks. Sommige staan er de hele dag en anderen gaan ‘s avonds om een uurtje of 21.00 open. Je kunt hier vaak BBQ gerechten (een echte specialiteit op het eiland) krijgen voor een klein prijsje. Een aanrader: de BBQ Express op de Caracasbaaiweg.
Voor veel bezoekers van Curaçao is een echte tropische ervaring toch wel het eten op het strand met de voeten in het zand. Dit gaat vaak gepaard met picknickbankjes en lampjes in de palmbomen. Tips voor deze ervaring met lekker eten: Zest bij Jan Thiel en Chill and Grill bij Mambo Beach.
Hier een ‘kleine opsomming’ van lekkere aanraders in Curaçao: de Gouverneur, Hemingway, Zanzibar, Il Forno, Fort Nassau, Cafe de Buuren, Jaanchies, BijBlauw (ook ontbijt), Warung Jawa Smulboetiek, Cabana, Pincho’s, Katsu (onbeperkt sushi op woensdag), the Cheesery, El Gaucho, Piratesnest, The Greenhouse en zoals eerder genoemd Zest en Chill and Grill.
Feestjes
Zeg je Curaçao, dan zeg je ook happy hours. Elke dag is er wel iets te doen in Curaçao op dat gebied. De bekendste happy hours en clubs zal ik hier voor je opsommen:
Dinsdag
Op dinsdag moet je naar de Steeg in Punda voor een happy hour van 21.00 – 22.00 waar je onbeperkt drinkt voor een vast bedrag (in 2017 15naf) en daarna gaat het feestje nog lang door.
Vrijdag
Op vrijdag gaan we weer naar Mambo Beach. Ga naar het happy hour van 17.00 – 18.00 bij Chill and Grill en ga daarna door naar Wet and Wild. Én op zondag kun je weer terecht bij Wet and Wild, inclusief happy hours.
Woensdag
Op woensdag is Mambo Beach the place to be. Eerst ga je naar happy hour bij Madero van 22.00 – 00.00 waar het 2 voor de prijs van 1 is. Vervolgens ga je naar Cabana, hét doordeweekse feestje. Ben je om 01.30 nog niet klaar? Dan kan je nog door naar Club Spoonz.
Zaterdag
And last but not least, hét happy hour van het eiland: zaterdag van 17.00 – 18.00 Happy Hour Zanzibar bij Jan Thiel. Na het happy hour hebben ze tot 00.00 een dj en band voor je klaar staan. En ben je nog niet uitgefeest? Dan kun je nog door bij Mojito’s een paar meter verder op.
Maak jouw eigen website met JouwWeb