Binnen het kenniscentrum zijn er met betrekking tot de zorg vier verschillende onderzoekslijnen waar het onderzoek van studenten onder kan vallen. De vier categorieën zijn ‘zelfmanagement en participatie’, ‘samenhang in de zorg’, ‘evidence based care’ en ‘zorginnovatie met technologie’. De onderzoeken binnen de minor Beyond Borders zijn allemaal te plaatsen onder één of meerdere van deze onderzoekslijnen. Op deze pagina kun je lezen waar de verschillende onderzoeken onder vallen en waarom.

(Foto: Hogeschool Rotterdam)
Zelfmanagement en participatie
Onder de onderzoekslijn ‘zelfmanagement en participatie’ van het kenniscentrum zijn drie van de zes onderzoeken (deels) te plaatsen, namelijk de projecten met betrekking tot eenzaamheid onder ouderen in China, vergrijzing van gehandicapten in Curaçao en seksueel risicogedrag onder jongeren in Suriname.
Het project m.b.t eenzaamheid onder ouderen in Shanghai valt onder deze onderzoekslijn door de volgende bevindingen tijdens het onderzoek. Het valt op dat de ouderen in China zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Dit bereiken zij door o.a. deel te nemen aan activiteiten in het park en binnen de community’s. In het park worden activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld dansen, zingen, Thai Chi en Mah Jong. Deze activiteiten worden druk bezocht door ouderen. Dit houdt de ouderen fit op fysiek, maar ook op sociaal gebied, waardoor zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.
Dat het project met betrekking tot de vergrijzing van gehandicapten binnen de organisatie SGR valt onder ‘zelfmanagement en participatie’ werd duidelijk door de volgende onderdelen in het onderzoek. De medewerkers waren onvoldoende in staat om in te spelen op de doelgroep van oudere gehandicapten. Het probleem was te wijten aan kennisgebrek. Dit was mede te danken aan onvoldoende scholing in de opleiding van de medewerkers en op de werkvloer. Wij hebben ons dan ook gericht op de kennisoverdracht vanuit de organisatie naar de medewerkers. De eindproducten, een interactieve cursus en een module, hebben als doel het bekwaam maken van de professionals. Uiteindelijk draagt dit bij aan de kwaliteit en continuïteit van de zorg en het bevorderen van de participatie en het zelfmanagement binnen de doelgroep. Dit onderzoek valt ook onder de onderzoekslijn ‘evidence based care’, lees daar verder.
Het project met betrekking tot seksueel risicogedrag onder jongeren in Suriname valt ook onder deze onderzoekslijn, omdat het doel van de Mi Libi voorlichtingsapplicatie is dat de jongeren zelf bewuste keuzes leren maken met betrekking tot seksualiteit. Ook is onderzocht op welke andere manieren jongeren ondersteund kunnen worden in het maken van bewuste keuzes omtrent seksualiteit. Dit heeft uiteindelijk tot effect dat jongeren minder seksueel risicogedrag vertonen waardoor zij hun algehele gezondheid bevorderen. Bovendien zullen zij dan ook beter in staat zijn om op andere gebieden geen risicogedrag te vertonen. Tevens is het de bedoeling dat de beschreven aanbevelingen in het onderzoeksrapport ervoor zorgen dat mensen met HIV meer gemotiveerd worden om te participeren in de maatschappij, door hun expertise te delen. Hierdoor kan de angst voor HIV afnemen.

(Foto: iLZe)
Samenhang in de zorg
Onder de onderzoekslijn ‘samenhang in de zorg’ zijn twee van de zes onderzoeken te plaatsen, namelijk het onderzoek met betrekking tot de planning van het revalidatiecentrum in Curaçao en het revalidatiecentrum in Suriname.
Dat het project met betrekking tot de planning in het revalidatiecentrum in Curaçao valt onder deze onderzoekslijn bleek uit de volgende onderdelen in het onderzoek. De samenhang tussen planning en zorgverlener stond centraal in dit project. Tijdens dit project werd al snel duidelijk dat de zorg nauw samenhangt met organisatie en logistiek. Door onderlinge communicatie en begrip te verbeteren binnen het revalidatiecentrum kan de capaciteit worden vergroot en kunnen meer cliënten worden geholpen. Dit onderzoek valt ook onder de onderzoekslijn ‘zorginnovatie met technologie’, lees daar verder.
Het project met betrekking tot het revalidatiecentrum in Suriname valt onder deze categorie, omdat door een goede samenwerking er beter kan worden gecommuniceerd met elkaar. Naar aanleiding van het onderzoek is gebleken dat hier en daar gaten vallen in de communicatie tussen de verschillende disciplines. Door een ketenzorg te optimaliseren hebben de studenten er onder andere voor gezorgd dat de communicatie verbeterd wordt, wat leidt tot een betere samenhang in de zorg. Dit onderzoek valt ook onder de onderzoekslijn ‘zorginnovatie met technologie’, lees daar verder.
Evidence based care
Onder de onderzoekslijn ‘evidence based care’ is één van de zes onderzoeken te plaatsen, namelijk het onderzoek met betrekking tot de vergrijzing van gehandicapten binnen de organisatie SGR. Als onderzoeksgroep kregen de studenten op Curaçao te maken met een geheel ander vakgebied dan waarvoor zij in opleiding zijn. Een uitdaging dus om de expertise uit te breiden en nieuwe kennis te vergaren. Zij zijn dan ook op zoek gegaan naar evidence based literatuur. De gebundelde informatie is aangeboden aan de opdrachtgevers. Bovendien heeft de onderzoeksgroep zich bezig gehouden met het implementeren van evidence based kennis in de praktijk. In de huidige werkwijze maken de medewerkers van SGR gebruik van invalide bronnen. De geïmplementeerde interactieve cursussen moeten een uitkomst bieden op het gebied van de overdracht van de best beschikbare evidence based kennis.
Zorginnovatie met technologie
Onder de onderzoekslijn ‘zorginnovatie met technologie’’ van het kenniscentrum zijn vier van de zes onderzoeken (deels) te plaatsen, namelijk de projecten met betrekking tot seksuele voorlichting op Curaçao, seksueel risicogedrag in Suriname, de planning van het revalidatiecentrum in Curaçao en het revalidatiecentrum in Suriname.
Het project met betrekking tot seksuele voorlichting op Curaçao valt onder deze onderzoekslijn, omdat er bij dit project een voorlichtingswebsite als eindproduct is gemaakt. Hiermee hopen de studenten de kennis van jongeren in Curaçao op het gebied seksualiteit en soa’s te vergroten, waardoor uiteindelijk de algehele gezondheid verbeterd kan worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld informatie over veilige seks, waardoor jongeren geen soa meer oplopen of jongeren die niet wisten waar je een soa-test kon doen en dat door de website wel te weten zijn gekomen en behandeld kunnen worden. Het op deze manier gebruiken van technologie, een website, is innoverend voor Curacao, omdat er nog geen dergelijke website bestond.
Het project met betrekking tot seksuele voorlichting in Suriname hield ook verband met technologie, omdat er een voorlichtings app werd gelanceerd die zou moeten bijdragen aan het maken van bewuste seksuele keuzes onder jongeren d.m.v. kennisoverdracht. Hierdoor zou uiteindelijk seksueel risicogedrag onder jongeren en daarmee de algemene gezondheid van jongeren bevorderd worden. De app is innoverend, omdat er nog geen dergelijke app bestaat in Suriname.
Tijdens het project met betrekking tot de planning van het revalidatiecentrum in Curaçao zijn stappen gezet in het ontwikkelen van een mobiele applicatie voor het ICT-systeem dat binnen het revalidatiecentrum wordt gebruikt voor het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) en de roosters. Deze mobiele applicatie moet belangrijke informatie voor behandelaren makkelijker beschikbaar maken en communicatie tussen behandelaren en de planners vergemakkelijken.
Het project met betrekking tot het revalidatiecentrum in Suriname valt onder deze onderzoekslijn, omdat de studenten een EPD voor de zorgmedewerkers van het revalidatiecentrum hebben laten ontwikkelen, behorend bij het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo. Er is onderzoek gedaan naar de ketenzorg van CVA patiënten en onderzocht waar er gaten in deze keten zaten. Vanuit hier zijn de studenten met zes aanbevelingen gekomen en de opdrachtgever in het revalidatiecentrum heeft gekozen voor het EPD. Tot voor kort deden deze zorgmedewerkers veelal administratie op papier. Middels het EPD is er sprake van een zorginnovatie in de technologie binnen het revalidatiecentrum van Suriname.

(Foto: Smarthealth)
Maak jouw eigen website met JouwWeb