Als je in Rotterdam woont heb je er vast wel eens van gehoord; Suriname. Misschien ken je Suriname wel door haar geschiedenis in de slavernij of juist door al die Surinamers in jouw buurt. Zit je er over na te denken om naar Suriname te gaan? Of wil je gewoon wat meer informatie over het land? Lees dan gauw verder.

 

Stukje geschiedenis en informatie

Suriname, officieel Republiek Suriname ligt in Zuid-Amerika. Suriname heeft ongeveer 600.000 inwoners waarvan de meeste in de hoofdstad Paramaribo wonen. Suriname werd in het einde van de 15e eeuw ontdekt door de Engelsen. Pas in de Gouden Eeuw (17e eeuw), toen de Nederlanders geld roken, had Nederland belangstelling voor Suriname. Wij wilden daar namelijk katoen, tabak en rietsuiker gaan verbouwen. Na een deal te hebben gesloten met de Engelsen werd Suriname een Kolonie van Nederland. Tot deze dag aan kun je de effecten van de plantages en slavernij voelen in Suriname. De leuke kant van het effect is het enorme cultuurverschil in het land en hoe deze mensen met elkaar samenwerken. Zo heb je een synagoge en moskee naast elkaar staan zonder enkel probleem. 

Keizerstraat (foto: Isis de Roo)

 

Na de tweede wereldoorlog maakte Suriname officieel deel uit van het Koninkrijksverband van Nederland tot zij in 1975 de onafhankelijk uit riepen. Vanaf toen was Suriname een Republiek.

Suriname heeft een oppervlakte van zo’n 163.820 km2 waarvan ongeveer 90% nu nog regenwoud is. Dit betekent dat Suriname het land is met de meeste begroeiing. En hier mogen zij zeker trots op zijn, want de natuur is prachtig. Verder grenst Suriname met Frans-Guyana en met gewoon Guyana. Weetje: Vroeger heette Suriname, Nederland-Guyana. Dus hadden we Brits-Guyana, Nederlands-Guyana en Frans-Guyana, om het even moeilijk te maken.

Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd. De temperatuur in Suriname schommelt rond de 25-35 graden. In andere woorden erg warm voor al die arme Nederlanders. Het oerwoud in Suriname maakt deel uit van het grootste Amazone Regenwoud ter wereld. Wat het binnenland erg geliefd maakt. Wat ik kan bevestigen tijdens mijn verblijf in het binnenland van Suriname.

  

Activiteiten

In Suriname kun je veel activiteiten ondernemen. Zo kun je alleen al in Paramaribo een leuke stadstour wandelen en Fort Zeelandia bekijken. Als je iets over de rijke geschiedenis van Suriname wilt weten is Fort Zeelandia zeker een aanrader. Zeker omdat daar iedere zondagochtend een gratis rondleiding wordt georganiseerd. Iets buiten Paramaribo, in Commewijne ligt de Peperpot plantage. De plantage zelf is iets minder, maar het natuurpark wat erbij ligt is geweldig om te bekijken als je van aapjes kijken houdt. Daarnaast liggen Fort Amsterdam en Plantage Frederiksdorp in de buurt van Paramaribo om te bezoeken.

Natuurlijk kun je ook het binnenland in. Veel van deze binnenlandse tours worden gegeven door tour organisaties als Su4you en Places2go. Minpunt: de tours zijn in euro’s en daarom duur. Pluspunt: Je hebt een gids en weet zeker dat je op je bestemming komt. Simple kleine tours rond Paramaribo raad ik aan zelf te ondernemen. Waarom 75 euro betalen voor de Brownsberg als je het zelfstandig voor 25 euro kunt doen. Let wel op! Met grote tours naar het binnenland raad ik absoluut aan om deze via een organisatie te doen.

In het binnenland heb je een aantal geweldige tours die je kunt doen, zoals de Fredberg. De tour duurt ongeveer drie dagen en geeft je een geweldige kijk op de natuur met een adembenemend uitzicht over de jungle op de top van de Fredberg. Apiapaati is ook zeker een aanrader. Je gaat in vier dagen diep het binnenland in en een jungle tocht wandelen, de ananasberg beklimmen, watersporten en bij watervallen kijken. Daarnaast kun je gaan quad rijden, kanoën, ziplinen, kaaiman spotten en nog veel meer. De Voltzberg schijnt ook een echte aanrader te zijn, maar deze heb ik zelf helaas niet kunnen doen. Belangrijk is om goed via meerdere sites en organisaties de tours te bekijken en daar zelf een afweging in te maken. Ook kan ik je als tip meegeven dat je aan Nederlandse studenten kunt vragen wat zij van een bepaalde tour vonden. 

 

 

 

 

Galibi (foto: Isis de Roo)

Luiaard (foto: Yvanka Besteman)                                                                                                                                                                                                                        Papegaai(foto: Isis de Roo)

 

Uitgaansleven

In Suriname is het uitgaansleven op volle gang ’s avonds. Zo kun je bijna bij ieder restaurant/bar cocktails drinken en is er bijna iedere week een partybus. Jaja een heuse partybus. Dit is een bus die een beetje lijkt op een tourbus met zo’n open bovenkant. Alleen wordt er harde muziek gespeeld en je wordt geheid dronken. Na de partybus is er altijd de gelegenheid om verder de club in te gaan. Club Loco heeft om de week een partybus om mee te gaan.

Daarnaast is ’t Vat een aanrader voor lekkere cocktails. Waarschuwing, het nachtleven van Suriname begint ook niet eerder dan 00:00 uur. Lekker dansen kan in Dansclub Tequila en omgeving of bij Havanna. Én natuurlijk gratis entree voor vrouwen bij Tequila. Het uitgaansgebied zelf is niet erg groot dus je vind je weg wel. Voor een paar SRD’s (Surinaamse Dollar) ben je ook zo weer veilig thuis met de taxi na een heftig avondje stappen.

Partybus (foto: Isis de Roo)                                                                                                                                        Cocktails  (foto: Isis de Roo)

 

Eten

Dankzij de multiculturele bevolking in Suriname is er ook veel keus in het eten. ‘Echt’ Surinaams eten bestaat niet. Wel kun je lekker Roti eten bij Joosje of juist bij Roopram. Ook is gewoon de Mc Donald en de Burger King voor de liefhebbers aanwezig. Heb je nou zin in een salade? In Algeria hebben ze niet alleen patat, maar ook een lekkere saladebar waar je zelf je salade kunt samenstellen.verschillende kleine restaurantjes waar je heerlijk voor weinig geld Javaans kunt eten. Rond de Palmentuin zitten verschillende restaurants met verschillend aanbod. Neem daarom gerust je tijd om rond te kijken. Wil je lekker duur doen? Dan is De Waag het restaurant voor jou! Heerlijk eten, maar daar dan voor Surinaamse maatstaven duur.

Als je goed zoekt zitten er overal in Paramaribo kleine restaurants die er van binnen niet uitzien, maar voor een kleine prijs lekker eten serveren. Zo heb je Madonna, waar ze heerlijke Saoto soep serveren, en Micki’s Palace, waar je iedere vrijdag en zaterdag voor een zachte prijs heerlijk BBQ kunt eten.

Heb je zin in Javaans eten? Dan is blauwgrond een echte aanrader. 

Bami kip (foto: Isis de Roo)

 

Roti kerrie kip (foto: Isis de Roo)

 

Sauto soep (foto: Isis de Roo)

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb