Project
In de periode van september 2017 t/m december 2017 is er door zes studenten onderzoek gedaan in het revalidatiecentrum van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo. Zij hebben het zorgpad van CVA-patiënten in kaart gebracht. Ze hebben voor het onderzoek ook andere ziekenhuizen benaderd, namelijk het St. Vincentius en het Diakonessenhuis. Hierbij is het CVA-ketenzorgprogramma van de verschillende ziekenhuizen in kaart gebracht.

Projectgroep en opdrachtgevers (Foto: Danique Nataprawira)
Resultaten
Deze uiteindelijke ketenzorg hebben zij vergeleken met de CVA-ketenzorg in Nederland. De twee ketens zijn naast elkaar gelegd en uitgewerkt, waardoor het inzichtelijk werd waar de gaten vielen in Suriname. Hieruit bleek dat er vele gaten vielen door het gehele zorgpad. Zo waren de patiënten vaker niet op de hoogte van het belang van revalideren of werden zij na opname niet doorverwezen naar het revalidatiecentrum. Patiënten waren vaak niet op de hoogte van de risicofactoren van een CVA. Ook kwamen patiënten vaak niet opdagen door gebrek aan vervoer. Het terugkeren naar het werk na een CVA verloopt in Suriname ook heel anders dan in Nederland. Als laatst bleek dat de administratie in alle ziekenhuizen middels schriftelijke verslaglegging uitgevoerd en bewaard werd.
Eindproduct
Aan de hand hiervan zijn er zes aanbevelingen opgesteld door de studenten. De opdrachtgever heeft uiteindelijk gekozen voor de aanbeveling ‘het elektronisch patiëntendossier’. De studenten hebben deze aanbevelingen uit kunnen werken voor het revalidatiecentrum en de zorgverleners. Zij hebben een pilot kunnen draaien met dit EPD tijdens de eindpresentatie. De andere vijf aanbevelingen zijn uitbesteed aan studenten van de universiteit te Paramaribo, de volgende minorgroep van Hogeschool Rotterdam en studenten van de Hogeschool van Amsterdam.
000

Eindproduct (Foto: Danique Nataprawira)
Ervaringen
De studenten hebben in Suriname talloze manieren gevonden om aan data te komen. Zij kwamen tot de conclusie dat er weinig tot vrijwel niets online beschikbaar is. Om de ketenzorg van Suriname in kaart te brengen, moesten de studenten dus creatief te werk gaan. Er zijn veel interviews gehouden met onder andere zorgverleners, patiënten en medewerkers van zorgverzekeringen. Er zijn zelfs studenten naar een radiostation gestapt om een oude uitzending te beluisteren en er zijn afstudeeronderzoeken doorgespit in de universiteit van Paramaribo. De weg naar de bron toe voelde vaak als een uitdaging voor de studenten. De opdrachtgever zag dat de studenten zich volledig inzette om de juiste informatie te vinden en hij probeerde daarom subtiel het onderzoek te vergroten. Toen het wat teveel werd voor de studenten en zij hun grens aan gaven, zei de opdrachtgever dat hij enorm enthousiast werd van het werk wat deze studenten verrichten, aangezien er nog nooit een groep zo dichtbij het antwoord van de vraag geweest is. Dit was voor de studenten een enorm compliment, waardoor zij gedreven werden om nog harder hun best te doen. Dit harde werk werd beloond met een welverdiende acht.
Maak jouw eigen website met JouwWeb