Voor alle toekomstige Beyond Border studenten die naar Suriname gaan wat praktische tips!

 

Visum

Voor Suriname heb je een visum nodig. Een stagevisum om precies te zijn. Deze kun je aanvragen bij het consulaat in Amsterdam. Deze kan NIET op Schiphol aangevraagd worden. Om dit te kunnen aanvragen heb je de volgende middelen nodig:

  • Bewijs van Minor met stempel van de school;
  • Pasfoto die niet ouder is dan drie maanden;
  • Ingevulde visum aanvraagformulier, die kun je op de site vinden of op het consulaat invullen en printen voor tien cent;
  • Een paspoort die nog minstens 6 maanden geldig is op dag van vertrek;
  • Vliegtickets, zowel voor de heen- als terugweg.

Omdat een stagevisum maar voor drie verblijf maanden geld, moet je voor een verblijf van langer dan drie maanden een Machtiging Kort Verblijf (MKV) aanvragen. Hier hoort een hoop regeling bij. Belangrijkste is dat je deze op het laatst drie maanden voordat je vertrekt moet aanvragen. Let hier op. Even tussen neus en lippen door. Heb je geen zin in een MKV? Boek je terugreis binnen die drie maanden, vraag een stage visum aan, vlieg naar Suriname, boek je ticket om, maak in die drie maanden een reisje naar Frans-Guyana (FG), haal een toeristenkaart in FG, ga terug naar Suriname en geniet. Vergeet niet om langs de douane te gaan om je in en uit te laten stempelen.

 

Inentingen

Voor Suriname zijn een aantal inentingen nodig. De belangrijkste is Gele koorts. Zonder deze mag je Suriname niet in. Controleren doen ze niet altijd, maar wees nou niet zo dom om het niet te doen. Verder heb je Hepatitis A en B, en DTP nodig. Je kunt zelf nadenken over hondsdolheid en malaria pillen. Malaria komt alleen aan de grens bij Frans-Guyana voor, dus als je daar niet komt is het niet nodig. Ben je nou veel in het binnenland van Suriname, als in dag in en dag uit. Raadpleeg dan even met je inentingsarts of inenting tegen TBC nodig is, omdat deze ziekte nog veel voorkomt in het binnenland. Je hebt deze inenting echt niet nodig als je alleen trips gaat maken naar het binnenland.

 

Vervoer

In Suriname heb je genoeg mogelijkheden voor vervoer. Je kunt voor 50 euro een fiets kopen en deze voor het zelfde geld weer verkopen. Daarnaast raad ik aan om gebruik te maken van de taxi’s. Ze zijn goedkoop en veilig. Je wilt niet in je eentje over straat lopen ’s avonds. Taxi’s vind je overal, maar hier zijn nog een paar nummers:

  • 1660 → duurder, maar wel vaak beschikbaar;
  • 1665;
  • 1680;
  • 1685;
  • 1690 → mijn favoriet, heeft vaak auto’s beschikbaar.

Daarnaast kunt je ook gewoon de bus nemen naar bestemmingen. Zowel in de Paramaribo als buiten Paramaribo. Je kunt alle tijdens checken via deze site: http://nvbnv.sr/. Tip van de dag, bel ook even of het wel echt de goede tijd is.

 

Simkaart

In Suriname is het erg handig om een Surinaamse simkaart te hebben voor taxi’s of contact met je groepsgenoten. Ga nou niet in Nederland al zo’n simkaart regelen. Bij Su4You in Suriname kun je gewoon een gratis simkaart halen. Die activeer je en BAM je bent bereikbaar.

 

Boodschappen

Alle supermarkten zijn overgenomen door de Chinezen. Hierdoor is het aanbod in de supermarkten zelf minimaal. Voor groente en fruit raad ik de centrale markt aan. Heb je zin in wat Europees? De Tulip is een Europese supermarkt in Paramaribo. De prijzen zijn duurder, maar kun je wel lekker mozzarella kaas eten bijvoorbeeld.

 

Strand

Als je denkt hé Suriname, strand! Dan heb je dat verkeerd gedacht. Suriname heeft amper stranden. Er zijn twee aangelegde stranden:

  • White beach;
  • Overbridge.

Hier kun je heen als je aan een strand wil liggen. Beide standen liggen niet bij Paramaribo in de buurt en kost je wel drie kwartier om te komen. Wel een aanrader is Galibi. Dit is een plaatsje met echt strand. Hier kun je met de bus en dan boot zelfstandig heen, maar ook met tour. Als je rond het schildpaddenseizoen gaat kom je misschien wel schildpadden tegen!