Millenniumdoelen

In het jaar 2000 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties afgesproken om vóór 2015 belangrijke vooruitgang te boeken op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Om dit te kunnen bereiken zijn  er acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen. Voor deze minor is er gekozen om de millenniumdoelen van acht naar zeventien doelstelling te trekken. Dit wil zeggen dat sommige doelstellingen in stukjes zijn gehakt. In deze tekst worden alleen de millenniumdoelen behandelen die aan bod zijn gekomen in deze minor.

 

Millenniumdoel 3 Goede gezondheid

Aan dit millenniumdoel hebben vijf uit de zes groepen gewerkt , namelijk de projecten: eenzaamheid onder ouderen in China, seksuele voorlichting op Curaçao, vergrijzing van gehandicapten op Curaçao, seksueel risicogedrag bij jongeren in Suriname en ketenzorg van CVA-patiënten in Suriname. Overlappend hebben twee projecten gewerkt aan een verbetering in kennis over seksualiteit en daarbij aan de vermindering van overdraging van SOA’s, waaronder HIV. Daarnaast hebben twee andere projecten overlapping in het kijken naar de cliëntgerichte zorg voor een bepaalde doelgroep zoals CVA-patiënten. Ook is er gekeken naar de gezondheid onder ouderen.

 

Het project m.b.t. eenzaamheid onderhouden in Shanghai valt onder dit doel omdat uit interviews onder 60+ers in Shanghai is gebleken dat zij het belangrijk vinden om gezond oud te worden. Dit bereiken zij o.a. door gezond te eten en actief te zijn op sociaal en fysiek gebied. Ouderen participeren in ouderenklassen om hun kennis bij te scholen op het gebied van talen, muziek etc. Ook komen zij samen in parken om te dansen, zingen en te sporten.

 

 

 

 

Het project m.b.t. seksuele voorlichting op Curaçao heeft bijgedragen aan dit Millenniumdoel omdat er met het eindproduct, een voorlichtingswebsite, gewerkt werd aan het vergroten van kennis van jongeren. Het HIV percentage op Curaçao ligt erg hoog o.a. omdat mensen niet weten wanneer seks veilige seks is en jongeren weten niet waar zij een soa-test kunnen doen. Deze twee punten zijn voorbeelden waar jongeren informatie over op kunnen zoeken op de website, waardoor het HIV percentage hopelijk minder snel stijgt en jongeren die onveilige seks hebben gehad zich laten testen. Dit zou de gezondheid op het eiland kunnen verbeteren! 

 

Het project m.b.t. tot de vergrijzing van gehandicapten binnen de organisatie SGR heeft bijgedragen aan het millenniumdoel ‘Goede gezondheid’. Verbeteringen toepasbaar binnen de gehandicaptenorganisatie zijn er op gericht om de kwaliteit en continuïteit van zorg in stand te houden. Echter werd in de praktijk duidelijk zichtbaar dat er geen cliëntgerichte zorg geboden werd. De medewerkers waren onvoldoende in staat in te spelen op de doelgroep van oudere gehandicapten door gebrek aan kennis. Het eindproduct waarin ingegrepen wordt op de kennisoverdracht zal een oplossing bieden voor dit probleem. Dit allen om de gezondheid en het welzijn van de cliënt te waarborgen.

 

Het project m.b.t. seksueel risicogedrag van jongeren in Suriname heeft bijgedragen aan dit doel door middel van onderzoek hebben naar het verminderen van seksueel risicogedrag, door jongeren in staat te stellen van bewuste keuzes maken rondom seksualiteit. Hierdoor kunnen de jongeren zichzelf beschermen tegen soa’s en tienerzwangerschappen en hebben we indirect de prevalentie van hiv proberen te verminderen. Daarbij zullen de jongeren beter in staat zijn gezonde keuzes te maken op andere gebieden, naast seksualiteit.

 

Het project m.b.t. ketenzorg van CVA-patiënten in Suriname heeft aan dit doel gewerkt doordat één van de ideeën binnen het project gericht was op preventie van een CVA. Een CVA is doodsoorzaak nummer één in Suriname. Hiermee hebben de studenten zich gericht op de algemene gezondheid van de Surinaamse bevolking.

 

Millenniumdoel 4 kwaliteitsonderwijs

Het project m.b.t. tot de vergrijzing van gehandicapten binnen de organisatie SGR heeft bijgedragen aan dit millenniumdoel, omdat we de focus hebben gelegd op de scholing van de zorgverleners. Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen Nederland en Curaçao. Het motto ‘een leven lang leren’, welke de Nederlandse student ingestampt krijgt, wordt op het eiland nauwelijks nagestreefd. Het is zelfs gebleken dat het mogelijk is om als trouwe schoonmaakster uit te groeien tot verzorgende. Men gaat aan de slag zonder bevoegdheid en/of scholing. Daarnaast ligt het kennisniveau van de wel opgeleide medewerkers relatief laag. Ons onderzoek speelt hier dan ook op in en belicht kennisoverdracht vanuit verschillende perspectieven: Op welke wijze? Aan wie? Wanneer? En op welke locatie? De kwaliteit en frequentie van educatie wordt op deze manier binnen de organisatie bevorderd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Millenniumdoel 5 Geslachtsgelijkheid

Aan dit millennium doel hebben twee van de zes projecten gewerkt, namelijk de projecten seksuele voorlichting op Curaçao en seksueel risicogedrag onder jongeren in Suriname. Beide projecten doelen op het onderwerp seksualiteit, maar verschillen van doelgroep. De ene de LGBT jongeren en de ander man vrouw ongelijkheid.

 

Het project m.b.t. seksuele voorlichting op Curaçao heeft bijgedragen aan dit Millenniumdoel omdat er in het eindproduct, een voorlichtingswebsite, in wordt gegaan op seksualiteit in de allerbreedste zin. Hier wordt dus ook informatie gegeven over alle vormen van geaardheid en uiting van seksualiteit, denk hierbij aan LGBT. Dit is op Curaçao momenteel een onderwerp wat nog niet geaccepteerd wordt en waar een groot taboe op rust. Door informatie te geven op de website kunnen de jongeren leren wat dit is en dat het geen ‘aandoening’ is. Hopelijk wordt hierdoor het respect voor alle soorten liefde, zoals hetero, lesbi en homoseksueel, maar ook voor alle soorten manieren van ‘jezelf zijn’, zoals transgenderisme en travestie meer geaccepteerd. 

 

Tijdens dit onderzoek naar seksueel risicogedrag onder jongeren in Suriname is opgevallen dat mannen en vrouwen vaste rolpatronen hebben, zoals dat vrouwen voor de kinderen moeten zorgen. Daarbij wordt er weinig gebruik gemaakt van een condoom, mannen hebben meerdere partners en vertonen seksueel risicogedrag. Hierdoor wordt er een ‘ongezond’ beeld aan de jongeren gegeven.

 

Millenniumdoel 8 Goede banen en economische groei

Aan dit millenniumdoel heeft maar één project gewerkt, namelijk het project: planning in Curaçao.

Tijdens het project “planning” is de planning verbeterd met als doel om de capaciteit van het revalidatiecentrum te vergroten. Het revalidatiecentrum is de enige op de ABC-eilanden, dus uitbreiding is nodig om mee te gaan in de economische groei van de eilanden.

nn

 Millenniumdoel 9 innovatie en infrastructuur

Aan dit millenniumdoel hebben twee projecten gewerkt, namelijk de projecten: planning in Curaçao en zorgpad CVA-patiënten in Suriname. Beide projecten hebben gewerkt aan het verbeteren van het digitale infrastructuur rondom gezondheid.

Tijdens het project “planning” is geïnnoveerd op het gebied van de digitale infrastructuur binnen het revalidatiecentrum. Stappen zijn gezet in de ontwikkeling van een mobiele applicatie. Deze mobiele applicatie kan een digitale infrastructuur bieden voor onderlinge communicatie binnen het revalidatiecentrum.

 

Het project ketenzorg van CVA-patiënten in Suriname heeft aan dit doel gewerkt door aan de hand van het EPD voor het revalidatiecentrum te Paramaribo een innovatief eindproduct voorgesteld en gepresenteerd. Dit EPD heeft ervoor gezorgd dat alle patiëntendossiers nu digitaal ingevoerd kunnen worden, wat voorheen nog schriftelijk werd gedaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de behandelingen effectiever uitgevoerd konden worden. 

 

 

 

 

 

nn

Millenniumdoel 10 Verminderde ongelijkheid

Aan dit millenniumdoel heeft maar één project gewerkt, namelijk: seksueel risicogedrag onder jongeren in Suriname.

Door onze Nederlandse expertise hebben wij aanbevelingen kunnen doen, in het rapport, die de jongeren in Suriname beter is staat te stellen bewuste keuzes te kunnen maken en kennis te kunnen aanbieden die jongeren in Nederland al hebben. Op deze manier kunnen we de ongelijkheid rechttrekken.

 

Bron: https://www.oneworld.nl/duurzame-ontwikkelingsdoelen/millenniumdoelen-algemeen/

Bron:https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/wat-15-jaar-millenniumdoelen-ons-heeft-opgeleverd