De stichting SGR-groep, een gehandicaptenorganisatie op het eiland Curaçao, heeft te maken met vergrijzing onder de patiëntenpopulatie. Een groep van vijf studenten vanuit verschillende studierichtingen zijn op zoek gegaan wat dit voor kernproblematiek vormt binnen de stichting en bieden hulp!

Projectgroep en opdrachtgevers (Foto: Marit Beekhuizen)

 

Het project

De SGR-groep is een stichting voor gehandicapten- en revalidatiezorg op Curaçao. Het is de grootste en vrijwel enige zorgaanbieder voor lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten op het eiland. Het onderzoek heeft betrekking gehad op de vergrijzing onder de patiënten. Een probleem wat niet alleen binnen de stichting, maar vandaag de dag ook in de gehele wereld een actueel besproken onderwerp is (Maaskant & Hoekman, 2007). Er is geconstateerd dat over 3 jaar ongeveer 68% van de gehandicapten een leeftijd van 50 jaar of ouder heeft bereikt (van Schijndel & Schelling, 2017). En dan te bedenken dat ouderdomsverschijnselen zich bij gehandicapten eerder voordoen en bijkomend zijn op de al bestaande problematiek. Een groep van vijf studenten vanuit verschillende studierichtingen zijn op zoek gegaan wat dit voor kernproblematiek vormt binnen de stichting.

 

 

Logo SGR-groep (Foto: SGR-groep)

 

Resultaten

De vergrijzing is een statistiek en vormt op zichzelf geen bedreiging voor het bestaan van de organisatie. Door het uitvoeren van literatuuronderzoek, observaties, gesprekken met de opdrachtgevers en interviews zijn de studenten tot het dieperliggende probleem gekomen. Het blijken de medewerkers die onvoldoende in kunnen spelen op de groeiende doelgroep van oudere gehandicapten. De oorzaak is te vinden bij het opleidingsniveau en de geringe scholing van de medewerkers. Op deze manier zal de organisatie tegen talloze andere actuele en toekomstige situaties aanbotsen. Hierdoor zijn zij door gebrek aan kennis niet in staat preventief te handelen en kwalitatieve cliëntgerichte zorg te bieden.

 

Eindproduct

Aan de hand van de resultaten zijn er vier ideeën gepresenteerd aan de opdrachtgevers. Deze producten speelden in op de kennisoverdracht van de organisatie naar de werknemers. Allen benaderd vanuit een ander perspectief met als hoofddoel om innovatieve en realiseerbare oplossingen tot stand te brengen. De volgende prototypes zijn gevormd: een module, een hiërarchiesysteem, een interactieve cursusdag en een informatieve app.

De keuze van de opdrachtgevers is gevallen op de module in combinatie met de interactieve cursusdag. De studenten hebben beiden uitgewerkt tot volwaardige producten. De module kan in 2019 houvast en structuur bieden voor de organisatie om informatie over te dragen en te kijken naar de toekomst. Het puntensysteem en de accreditatiepunten zullen de medewerkers gemotiveerd houden. Evenals de interactieve cursus waarbij gekeken is naar behoefte van de medewerkers: een koppeling tussen theorie en praktijk. Daarnaast is bij de invulling van de cursus gebruik gemaakt van de meest effectieve methode op basis van evidence. Het einddoel van de vijf studenten is bereikt: een vernieuwend product leveren waarmee ze van betekenis kunnen zijn voor de organisatie.

 

 

 

Wachten op een activiteit (Foto: Rozemarijn van der Ziel)

 

Ervaringen

Een project in het buitenland uitvoeren brengt veel lessen met zich mee. Voor sommigen een stap naar zelfstandigheid, voor sommigen een gevoel van vrijheid en geluk, want niet alleen met het project stuit je tegen nieuwe dingen. Ook in je vrije uren heb je te maken met een ander land, nieuwe mensen en een andere cultuur. We kunnen wel concluderen dat we allen hebben geleerd van de Antilliaanse mentaliteit. Ondanks dat dit ons tegen de borst stuitte op momenten dat je acuut hulp nodig had en verwacht. Maar bovenal een prachtige ervaring welke je als individu en als groep voor het leven koestert!

 

Benieuwd naar de aftermovie van dit project? Klik hier

Maak jouw eigen website met JouwWeb